Vizibilitatea partidelor politice generată de miniștrii cabinetului Ciucă Decembrie 2022

București, 5 ianuarie 2023: mediaTRUST prezintă studiul complet al vizibilității partidelor politice generate de miniștrii cabinetului Ciucă, în presa scrisă, presa online, radio, TV și social media în perioada 1 decembrie – 31 decembrie 2022.

 

Miniștrii PNL ocupă prima poziție ca număr total de menționări în materialele jurnalistice din România în luna decembrie. Scădere a mediatizării miniștrilor PSD.

 

Cel mai mediatizat ministru – Virgil-Daniel POPESCU (PNL).

 

În studiul prezentat de mediaTRUST, miniștrii cabinetului Ciucă sunt citați în 54.395 de materiale, astfel: echipa de miniștri PNL ocupă locul întâi cu cele mai multe mențiuni în presa scrisă, online, social media, radio și TV, urmată de echipa de miniștri PSD și UDMR. Referințele îi citează în calitate de miniștri ai cabinetului Ciucă.

 

Miniștrii PNL au fost menţionaţi în 25.900 de materiale media din România, în timp ce miniștrii PSD înregistrează o mediatizare în scădere comparativ cu luna precedentă, fiind citați în 22.144 de materiale jurnalistice în presa scrisă, online, social media, radio și TV.

Miniştrii UDMR au fost menționați în 6.351 materiale – presă scrisă, presă online, radio, TV și social media, de asemenea în scădere față de luna precedentă.

 

La nivelul audienței pe toate mediile, presă scrisă, online, radio și TV, în perioada monitorizată de mediaTRUST, 1-31 decembrie 2022, miniștrii PNL ocupă prima poziție – după cum a calculat mediaTRUST, fiecare român a intrat în contact cu mesajele transmise de PNL de aproape 34 de ori într-o lună (ajungând la 576,198,596 de contacte), urmați de miniștrii PSD, ceea ce se traduce prin faptul că audiența însumată a informațiilor despre aceștia a ajuns la fiecare român de 30 de ori într-o lună (526,012,020 contacte). Potrivit mediaTRUST, fiecare român a putut auzi mesajele UDMR de 6 ori în cursul lunii decembrie (109,787,972 contacte).

 

Echipele de miniștri la guvernare în presa scrisă din România.

Miniștrii PNL – Cele mai multe mențiuni în luna decembrie.

 

Membrii Cabinetului Ciucă înregistrează în perioada 1-31 decembrie 2022, un număr de 1.336 de mențiuni în presa scrisă monitorizată de mediaTRUST, cu 277 mai puține decât în luna noiembrie.

 

Dintre aceștia, echipa de miniștri PNL înregistrează 659 articole în presa scrisă monitorizată de mediaTRUST, echipa de miniștri PSD înregistrează 633 articole iar miniștrii UDMR sunt citați în 44 de materiale în presa scrisă.

 

Ministrul energiei, Virgil-Daniel POPESCU este cel mai vizibil ministru al cabinetului Ciucă în luna decembrie, citat în 151 articole în presa scrisă. La polul opus, Hunor Kelemen este citat într-un singur material din presa scrisă monitorizată de mediaTRUST.

Miniștrii PNL în presa scrisă din România

 

Virgil-Daniel POPESCU, Ministrul Energiei din partea PNL, este cel mai citat ministru în presa scrisă, în 151 de publicații. Trendul ascendent al vizibilității ministrului Energiei este evident începând cu data de 6 decembrie 2022, în contextul subiectului taxei pe soare și al declarațiilor ministrului energiei, care a afirmat că prosumatorii nu vor plăti nicio taxă pe soare, aşa cum se vorbeşte în spaţiul public, iar ordonanţa de urgenţă la care se face referire este de fapt transpunerea unei directive care menţionează posibilitatea introducerii unei astfel de taxe, din 2026, în anumite condiţii.

 

Sursele cele mai active din presa scrisă care îl citează pe Virgil Popescu: Caţavencii (5), Datina (Mehedinti) (5), Gorjeanul (5), Informația Zilei (Satu Mare) (5) și Nyugati Jelen (Arad) (5).

 

Lucian Nicolae BODE, Ministrul Afacerilor Interne din partea PNL, înregistrează 148 mențiuni în articolele din presa scrisă. Vârful vizibilității se înregistrează în data de 13 decembrie, cu materiale privind ratarea aderării României la Schengen și a scrisorii deschise pe care Lucian Bode a trimis-o după votul pentru Schengen.

 

Cele mai active surse care îl citează pe ministrul BODE sunt Informația Zilei (Satu Mare) (10), Allgemeine Deutsche Zeitung (8), Kronika (Cluj) (6), Nine o’Clock (6) și Viața liberă (Galați) (6).

 

Bogdan Lucian AURESCU, ministrul Afacerilor externe înregistrează 127 materiale în presa scrisă monitorizată de mediaTRUST. Vârful audienței este înregistrat în data de 14 decembrie 2022 iar cele mai multe materiale în care Aurescu a fost menționat au avut ca subiect întrevederea dintre acesta și omologul din Austria, Alexander Schallenberg, la solicitarea celui din urmă, în care Bogdan Aurescu a reiterat că partea română se aşteaptă la găsirea unei soluţii pentru deblocarea demersului de aderare la Schengen a ţării noastre iar datele oferite de Austria privind fluxul de migranți nu corespund cu cele ale Frontex, Europol şi Agenţia UE pentru Azil, România îndeplinind toate criteriile tehnice.

 

Cele mai active surse din presa scrisă care îl menționează pe Bogdan AURESCU: Ziarul News (12), Kronika (Cluj) (8), Informația Zilei (Satu Mare) (10), Nine o’Clock (8) și Naţional (6).

 

Ligia DECA este menționată în presa scrisă în 90 de articole, Constantin-Daniel CADARIU și Ioan Marcel BOLOŞ sunt citați în 45 respectiv 41 de materiale din presa scrisă, Sebastian-Ioan BURDUJA a avut 36 referințe în presa scrisă iar Marian-Cătălin PREDOIU a fost menționat în 21 de articole.

 

Miniștrii PSD în presa scrisă din România

 

Sorin Mihai GRINDEANU este cel mai mediatizat ministru PSD în presa scrisă în perioada monitorizată, 1-31 decembrie 2022, înregistrând 143 referințe în presa scrisă monitorizată de mediaTRUST. Materialele în care acesta a fost menționat au avut ca subiect guvernul Ciucă, precum și activitatea în calitate de ministru al transporturilor și infrastructurii.

 

Acesta a înregistrat vârful de vizibilitate în data de 14 decembrie 2022, cu cele mai multe materiale despre mutarea conturilor CNAIR de la BCR, demers care vine în contextul în care Austria s-a opus aderăriii României la spaţiul Schengen.

 

Cele mai active publicații care l-au menționat pe Sorin Mihai Grindeanu sunt Tribuna (Sibiu) cu 7 articole în presa scrisă, Viata libera (Galati) (6), Informatia Zilei (Satu Mare) (5), Renasterea Banateana (Timis) cu 5 materiale și Ziua De Cluj cu 5 articole.

 

Petre DAEA, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale din partea PSD, se clasează pe poziția a doua și înregistrează 106 mențiuni în presa scrisă.

 

În perioada monitorizată, vârful vizibilității ministrului PSD s-a înregistrat în 5 decembrie 2022, cu materiale în publicațiile scrise despre faptul că România va avea cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani, cantitatea recoltată fiind cu aproximativ 40% – 50% mai mică faţă de anii trecuţi.

 

Cele mai active surse din presa scrisă cu mențiuni pentru ministrul Daea, sunt: Profitul agricol (19 materiale), Cuvântul liber (Mureș), cu 8 articole, Informația Zilei (Satu Mare) (5), Mara (Teleorman) (5) și Viața liberă (Galați) (5).

 

Adrian CÂCIU, ministrul finanțelor, a fost citat în 85 materiale în presa scrisă, Alexandru RAFILA a fost citat în 79 de articole, Marius-Constantin BUDĂI apare menționat în 76 articole, în timp ce Gabriela FIREA și Florin Marian SPĂTARU au fost citați de 47 respectiv 46 de ori în materialele jurnalistice din presa scrisă. Lucian ROMAȘCANU a fost citat în 27 de articole și Angel TÎLVĂR a avut cele mai puține menționări în presa scrisă, 24.

Miniștrii UDMR în presa scrisă din România

 

UDMR se remarcă prin ministerul Sportului, reprezentat prin Carol-Eduard NOVÁK, cu 30 de mențiuni în presa scrisă din România în perioada monitorizată de mediaTRUST, 1-31 decembrie 2022.

 

Vârful de vizibilitate este în data de 23 decembrie 2022, în contextul declarațiilor ministrului că toţi sportivii care nu au primit încă premiile pentru medaliile cucerite, cum este cazul la atletism, kaiac- canoe şi scrimă, vor intra în posesia banilor înainte de Crăciun.

 

Sursele cele mai active în menționarea ministrului Sportului în cadrul publicațiilor scrise, sunt Cuget liber (Constanta) (5), Bursa (3), Renasterea Banateana (Timis) (3), Mara (Teleorman) (2) și Obiectiv de Suceava (2).

 

Pe locul al doilea se situează ministrul ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Attila-Zoltán CSEKE, cu 10 materiale în presa scrisă și un vârf al vizibilității în data de 8 decembrie.

 

Pe următoarea poziție se situează Barna TÁNCZOS, cu 3 articole în presa scrisă.

 

Hunor KELEMEN este citat într-un singur articol în presa scrisă în cursul lunii decembrie.

 

Echipele de miniștri la guvernare – TV

 

PNL- Cel mai mediatizat la TV în cursul lunii decembrie 2022.

 

Membrii Cabinetului Ciucă înregistrează în perioada 1-31 decembrie 2022, un număr de 4.522 referințe pe posturile TV monitorizate de mediaTRUST.

 

Dintre aceștia, miniștrii PNL înregistreză 2.139, cel mai mare număr de mențiuni în materialele TV monitorizate de mediaTRUST.

La nivelul audienței pe TV, în perioada monitorizată de mediaTRUST, 1-31 decembrie 2022, se identifică prezența miniștrilor PNL pe prima poziție – după cum a calculat mediaTRUST, fiecare român a intrat în contact cu mesajele transmise de PNL la TV în medie de peste 18 ori pe lună (ajungând la 311,600,000 de contacte), urmați de miniștrii PSD, cu 1.936 mențiuni la TV, ceea ce se traduce prin faptul că mesajele PSD au ajuns la fiecare român de aproape 18 ori pe lună (302,227,000 contacte). Miniștrii UDMR sunt citați în 447 materiale TV. Astfel, potrivit mediaTRUST, audiența însumată a mențiunilor despre miniștrii UDMR a fost recepționată de fiecare român în medie de peste 3 ori într-o lună (61,444,000 contacte).

Lucian Nicolae BODE este cel mai mediatizat ministru în materialele TV monitorizate de mediaTRUST în luna decembrie, urmat de Virgil-Daniel POPESCU.

Echipa de miniștri PNL la TV

Subiectul blocării aderării României la Schengen a generat o creștere a mediatizării pentru Lucian Nicolae BODE

 

Lucian Nicolae BODE, este cel mai mediatizat ministru la TV în luna decembrie, menționat în 674 de materiale în cadrul buletinelor de știri ale posturilor TV monitorizate de mediaTRUST. Materialele în care acesta a fost menționat au avut ca subiect guvernul Ciucă, precum și activitatea în calitate de ministru al afacerilor interne.

 

Vârful vizibilității se înregistrează în data de 9 decembrie 2022, în contextul blocării aderării României la spațiul Schengen.

 

Potrivit mediaTRUST, fiecare român a interacționat cu mesajele ministrului precum si cu referințe la activitatea acestuia, de peste 5 ori într-o lună (92,995,000 contacte).

 

Sursele TV cele mai active în menționări cu privire la Lucian Nicolae BODE au fost: B1TV (137), Euronews Romania (101), Digi24 (84), ANTENA3 CNN (77), Realitatea Plus (38).

 

Virgil-Daniel POPESCU este menționat în 500 materiale TV din cadrul buletinelor de știri ale posturilor monitorizate în perioada 1-31 decembrie 2022, în creștere față de luna trecută, când a înregistrat 437 mențiuni. În data de 5 decembrie a fost înregistrat vârful vizibilității, în contextul ”taxei pe soare” lămurită de ministrul Energiei care a anunțat că „aceasta nu se va aplica de pe o zi pe alta și nu va fi plătită decât de marii prosumatori, adică cei care produc energie electrică prin panouri fotovoltaice, de pildă, și livrează surplusul în sistemul național, adică nu țin doar pentru propriul consum”.

 

Analizând mențiunile ministrului în perioada monitorizată și audiența însumată (87,022,000), rezultă că fiecare român a avut acces la mesajele acestuia de 5 ori în cursul lunii decembrie.

 

Sursele care l-au menționat cel mai mult pe Virgil POPESCU au fost Digi24 (91), România TV (67), Realitatea Plus (56), ANTENA3 CNN (50) și B1TV (45).

 

Bogdan Lucian AURESCU, Ministrul Afacerilor Externe din partea PNL, a fost menționat în 356 de materiale în cadrul buletinelor de știri la TV, cu un vârf al vizibilității în data de 9 decembrie, cu materiale care se referă la decizia Ministrului Afacerilor Externe de a-l chema pe Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria, de urgență în țară pentru consultări, după ce Austria a votat împotriva aderării țării noastre la Spațiul Schengen.

 

La un număr de 356 de materiale jurnalistice la TV și o audiență însumată de 38,223,000, din calculul mediaTRUST rezultă că mesajele transmise au ajuns la fiecare român de peste 2 ori pe parcursul lunii decembrie.

 

B1TV (87), ANTENA3 CNN (50), Digi24 (49), Euronews Romania (47), Realitatea Plus (29), sunt cele mai active surse TV care menționează numele și activitatea ministrului Afacerilor Externe în perioada monitorizată, 1-31 decembrie 2022.

 

Ioan Marcel BOLOŞ, a fost citat în 249 materiale TV, Ligia DECA în 126 de materiale TV iar Constantin-Daniel CADARIU și Marian-Cătălin PREDOIU au fost menționați în 108 respectiv 67 materiale la posturile TV monitorizate de mediaTRUST. Sebastian-Ioan BURDUJA, Ministrul Cercetării, inovării și digitalizării, a fost citat în 59 de materiale la TV în cursul lunii decembrie.

 

 

Miniștrii PSD la TV

 

Marius-Constantin BUDĂI, ministrul Muncii și Solidarității sociale, a fost citat în 436 materiale la posturile TV monitorizate de mediaTRUST, fiind primul cel mai mediatizat ministru PSD la TV. Vârful vizibilității se înregistrează în data de 12 decembrie iar materialele în care Marius-Constantin BUDĂI a fost menționat se referă la punctul de pensie care se va majora de la 1 ianuarie cu 12.5%, alocațiile se vor indexa cu rata inflației pe anul trecut iar salariul minim va ajunge la 3000 de lei brut, de la 2550 de lei cât este acum. Alte materiale se referă la acordarea voucherelor pentru alimente în valoare de 250 de lei, acestea urmând a ajunge o dată la 2 luni în buzunarele celor cu venituri de până în 1700 de lei.

 

Potrivit mediaTRUST, fiecare român a putut auzi mesajele ministrului în medie de peste 4 ori într-o lună (75,361,000 contacte).

 

Cele mai multe referințe despre ministrul Muncii au fost difuzate de România TV (149), ANTENA3 CNN (68), Euronews Romania (50), B1TV (42), Digi24 (38).

 

Adrian CÂCIU, ministrul Finanțelor, a fost menționat în 386 materiale la posturile TV monitorizate de mediaTRUST în perioada 1-31 decembrie 2022. Materialele în care acesta a fost menționat au avut ca subiect guvernul Ciucă, precum și activitatea în calitate de ministru al Finanțelor. Cele mai multe materiale în care a fost menționat Adrian CÂCIU au apărut în data de 12 decembrie, ca urmare a dezbaterii bugetului în Parlament, pentru anul 2023.

 

După cum a calculat mediaTRUST, audiența însumată a informațiilor despre ministrul Finanțelor arată că fiecare român a intrat în contact cu mesajele acestuia în medie de peste 2 ori în luna decembrie (ajungând la 43,837,000 de contacte).

 

Cele mai active surse TV cu materiale despre ministrul Finanțelor în perioada monitorizată de mediaTRUST, 1-31 decembrie 2022: ANTENA3 (69 referințe), Digi24 (62), Euronews Romania (58), Romania TV (41), B1TV (33).

 

Aceștia sunt urmați de Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății, citat în 346 materiale jurnalistice pe TV. Acesta a înregistrat un vârf al vizibilității în data de 5 decembrie, în contextul lansării în dezbatere publică a proiectului sistemului de coplată în sistemul sanitar.

 

Numărul de referințe la TV pe parcursul lunii decembrie se traduce prin faptul că mesajele despre acesta au ajuns la fiecare român de peste 3 ori (57,467,000).

 

Sursele TV cele mai active în menționări cu privire la Alexandru RAFILA au fost România TV, cu 64 de materiale, ANTENA3 CNN (60), Euronews Romania (56), Digi24 (40), Realitatea Plus (18).

 

Sorin Mihai GRINDEANU a fost citat în 283 materiale TV, Petre Daea a fost menționat în 177 materiale TV, în timp ce despre Gabriela FIREA au fost difuzate 116 materiale în cadrul buletinelor de știri de la TV în perioada monitorizată de mediaTRUST. Angel Tîlvăr a fost menționat în 91 materiale TV iar Florin Marian SPĂTARU și Lucian ROMAȘCANU au fost citați în 87 respectiv 14 de materiale.

Miniștrii UDMR la TV.

Hunor KELEMEN, cel mai mediatizat ministru UDMR în luna decembrie la TV.

 

UDMR se remarcă prin ministrul Hunor KELEMEN, cu 185 materiale pe TV, în creștere față de luna noiembrie, când a fost citat în 154 de materiale.

 

Vârful vizibilității s-a înregistrat în data de 9 decembrie, în contextul votului Austriei împotriva aderării României la Spațiul Schengen, Hunor Kelemen având o reacție tranșanta de protest împotriva acestei decizii.

 

Conform studiului, cele mai active surse TV în perioada 1-31 decembrie 2022, au fost Realitatea Plus (44 mențiuni), Euronews Romania (30), Digi24 (24), România TV (24) și B1TV (22).

 

Astfel, conform mediaTRUST, fiecare român a putut urmări mesajele ministrului cel puțin o dată în cursul lunii decembrie (20,249,000 contacte).

 

Viceprim-ministrul Barna TÁNCZOS, a fost citat în 153 materiale la TV în perioada monitorizată de mediaTRUST, generând un vârf al vizibilității în data de 5 decembrie în contextul demarării ediției de iarnă a programului rabla pentru electrocasnice.

 

În perioada monitorizată de mediaTRUST, Digi24 a avut 42 de mențiuni despre Barna TÁNCZOS, Antena3 CNN (28), România TV (13), B1TV (13) și Realitatea Plus (13).

 

Următorul ministru mediatizat este Carol-Eduard NOVÁK, citat în 55 materiale TV iar B1TV a avut 13 referințe despre ministrul sportului, Digi24 (7), Antena1 (6) iar TVR1 (6).

 

Attila-Zoltán CSEKE, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației a fost citat în 54 materiale TV în cursul lunii decembrie.

Echipele de miniștri la guvernare – Radio

 

Membrii cabinetului Ciucă înregistrează în perioada 1-31 decembrie 2022, un număr de 1.454 materiale în care au fost menționați pe posturile radio monitorizate de mediaTRUST.

Dintre aceștia, miniștrii PNL au fost menționați în 680 materiale la posturile radio monitorizate de mediaTRUST, în perioada 1-31 decembrie 2022, în scădere față de luna noiembrie când au fost menționați la radio în 707 materiale jurnalistice. Materialele difuzate pe posturile de radio monitorizate au generat o audiență de 119,005,000 de aici rezultând că fiecare român a intrat în contact cu mesajul PNL la radio, în medie de 7 ori într-o lună.

Miniștrii PSD au fost citați în 628 buletine de știri la radio și au generat o audiență de 123,363,000, ceea ce se traduce prin faptul că mesajele PSD la radio au ajuns la fiecare român în medie de 7 ori în cursul lunii decembrie.

Miniștrii UDMR au fost citați în 146 materiale jurnalistice la radio și au înregistrat o audiență de 25,433,000, altfel spus fiecare român a intrat în contact cu mesajele miniștrilor UDMR la radio mai mult de o dată pe parcursul lunii decembrie.

Miniștrii PNL la RADIO

 

PNL, prin ministrul Lucian Nicolae BODE, înregistrează 195 materiale la posturile radio monitorizate de mediaTRUST, fiind astfel cel mai menționat ministru PNL la radio în studiul prezentat.

Materialele în care acesta a fost menționat au avut ca subiect guvernul Ciucă, precum și activitatea în calitate de ministru al Afacerilor externe.

 

România Actualități (41), Digi FM (33), Radio France Internationale (33), Europa FM și Radio Guerrilla au fost posturile de radio cu cele mai multe mențiuni despre acesta.

 

Din calculul mediaTRUST, fiecare român a putut auzi mesajele ministrului în medie de 2 ori în perioada monitorizată, 1-31 decembrie 2022.

 

Virgil-Daniel POPESCU, este citat în 190 de materiale radio în perioada monitorizată, 1-31 decembrie 2022.

Digi FM (42), România Actualități (32), Europa FM (25) și Radio Guerrilla (25) sunt posturile de radio care au cele mai multe menționări pentru ministrul Energiei.

 

Bogdan Lucian AURESCU, ministrul Afacerilor externe din partea PNL, a fost citat în 122 de materiale la radio.

 

România Actualități a avut 29 de materiale despre Bogdan Lucian AURESCU, Radio France Internationale (25), Digi FM (20), Radio Guerrilla (14), sunt posturile radio cu cele mai multe mențiuni despre ministrul Afacerilor externe.

 

 

 

Miniștrii PSD la RADIO.

 

Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății, ocupă prima poziție în perioada monitorizată, 1-31 decembrie 2022, înregistrând 166 materiale la posturile radio.

 

Materialele în care acesta a fost menționat au avut ca subiect guvernul Ciucă, precum și activitatea în calitate de ministru al Sănătății. Vârful vizibilității a fost în data de 21 și 27 decembrie cu materiale referitoare la lipsa din farmacii unor medicamente antiinflamatorii și antitermice folosite în caz de infecții respiratorii, mai ales la copii. Alte materiale în care acesta este menționat sunt în contextul declarațiilor ministrul Sănătății care recomandă vaccinarea antigripală.

 

București FM, Digi FM, România Actualități, Europa FM și Kiss FM sunt posturile radio care îl menționează cel mai mult pe Alexandru RAFILA.

 

Din rezultatele audienței însumate despre ministrul Sănătății, rezultă că fiecare român a putut intra în contact cu mesajele transmise în medie de aproape 2 ori în cursul lunii decembrie (ajungând la 28,125,000 de contacte).

 

Sorin Mihai GRINDEANU, este citat în 124 materiale la posturile radio monitorizate de mediaTRUST. Vârful vizibilității ministrului a fost în data de 13 decembrie, acesta fiind citat cel mai des de posturile Digi FM, Europa FM, Romania Actualități, Magic FM și Kiss FM.

 

Aceștia sunt urmați de Adrian CÂCIU, care a fost citat în 112 materiale pe posturile radio monitorizate. Mesajele ministrului au putut fi auzite la radio de fiecare român, cel puțin o dată în cursul lunii decembrie.

 

Următorii miniștri din partea PSD cu cele mai multe mențiuni la radio, au fost: Marius-Constantin BUDĂI, citat în 90 materiale, Gabriela FIREA – 55, Petre Daea – 41, Florin Marian SPĂTARU – 25, Angel Tilvar– 10 și Lucian ROMAȘCANU – 5.

Miniștrii UDMR la RADIO

 

Ministrii UDMR sunt activi în zona radio, cu 146 materiale în perioada monitorziată de mediaTRUST, 1-31 decembrie 2022, cu 56 mai puține decât în luna noiembrie.

 

Cel mai menționat ministru UDMR la radio este Barna TÁNCZOS, ministrul Mediului, apelor și pădurilor, cu 89 materiale în mediul radio, în scădere față de luna noiembrie când a fost citat în 112 materiale.

 

București FM, Europa FM, România Actualități FM, Guerilla Radio și Radio France Internationale sunt posturile radio care au cele mai multe referințe despre ministrul mediului.

 

Conform audienței generale înregistrate (13,291,000), referințele către Barna TÁNCZOS au putut fi auzite la radio de fiecare român cel mult o dată în cursul lunii decembrie.

 

Următorul ministru UDMR citat de posturile de radio monitorizate de mediaTRUST este Attila-Zoltán CSEKE, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, cu referințe în 28 materiale la radio urmat de Hunor KELEMEN, viceprim-ministrul UDMR care a fost menționat în 22 materiale radio, în scădere față de luna precedentă, când a fost menționat în 39 de știri la radio.

 

Carol-Eduard NOVÁK a fost menționat la radio în 7 emisiuni de știri în cursul lunii decembrie.

Echipele de miniștri la guvernare – Online și Social media

 

 

Membrii cabinetului Ciucă înregistrează în perioada 1-31 decembrie 2022, un număr de 47.489 de materiale în online și social media monitorizate de mediaTRUST.

 

Miniștrii PNL înregistreză 22.422 de materiale pe portalurile online și social media monitorizate de mediaTRUST iar după cum a calculat mediaTRUST, un român ar fi putut intra în contact cu mesajele PNL în mediul online și social media de aproape 8 ori în cursul lunii decembrie (ajungând la 128,831,377 de contacte).

 

Miniștrii PSD înregistreză 18.947 de materiale, în scădere față de luna precedentă când au înregistrat 26.696 referințe, ceea ce se traduce prin faptul că mesajele miniștrilor PSD au ajuns la fiecare român de peste 5 ori în cursul lunii decembrie (86,980,748 de contacte).

 

Miniștrii UDMR au fost citați în 5.714 de materiale online, în scădere față de luna noiembrie când au fost menționați în 7.178 de materiale. Astfel, fiecare român a intrat în contact cu mesajele UDMR în online și social media, cel puțin o dată în cursul lunii decembrie (21,678,677 contacte).

Miniștrii PNL – Virgil-Daniel POPESCU, cel mai mediatizat ministru PNL în online si social media în decembrie.

 

În perioada monitorizată de mediaTRUST, 1-31 decembrie 2022, Virgil-Daniel POPESCU, ministrul Energiei din partea PNL este cel mai citat, cu 5.130 materiale monitorizate de mediaTRUST, o creștere majoră în online și social media de la 4.158 înregistrate în luna precedentă.

 

După cum a calculat mediaTRUST, fiecare român a putut intra în contact cu referințele către Virgil-Daniel POPESCU de peste 2 ori într-o lună în mediul online și social media (ajungând la 36,076,307 de contacte).

 

Lucian Nicolae BODE, a fost menționat în 4.781 materiale în online și social media, ministrul Bogdan Lucian AURESCU ocupă poziția a treia, cu 4.404 materiale în online și social media iar Ioan Marcel BOLOŞ ocupă poziția 4, fiind menționat în 3.322 materiale.

 

Ligia DECA a fost citată în 1.689 materiale online si social media, în creștere față de luna noiembrie când a fost citată în 1.516 materiale iar Sebastian-Ioan BURDUJA a fost menționat în 1.248 materiale, în scădere față de noiembrie. Constantin-Daniel CADARIU a fost citat în 1.114 materiale iar Marian-Cătălin PREDOIU este cel mai puțin menționat ministru PNL, cu 734 materiale în luna decembrie.

Miniștrii PSD – Sorin Mihai GRINDEANU, ministrul cel mai mediatizat în online și social media în luna decembrie.

 

Cel mai mediatizat ministru PSD în online și social media este Sorin Mihai GRINDEANU, cu 3.870 materiale în online și social media în perioada monitorizată de mediaTRUST, 1-31 decembrie 2022.

Audiența însumată a informațiilor despre ministrul Transporturilor și infrastructurii (14,526,385) se traduce prin faptul că fiecare român a avut acces la mesajele acestuia cel mult o dată în cursul lunii decembrie.

 

Alexandru RAFILA ocupă poziția a doua, cu 3.194 menționări, în scădere față de luna noiembrie când a fost citat în 4.247 materiale.

 

Următorul ministru PSD în topul vizibilității online și social media, este Marius-Constantin BUDĂI, menționat în 2.818 materiale. Adrian CÂCIU a fost citat în 2.200 materiale, creștere față de noiembrie când a fost menționat în 1.915 materiale. Gabriela FIREA a înregistrat o scădere a vizibilității, menționată în 2.129 materiale în luna decembrie, în luna precedentă fiind citată în 3.912 materiale în online și social media iar Petre DAEA este pe poziția 6, citat în 2.099 materiale, în scădere față de luna noiembrie când a fost menționat în 2.462 materiale în online și social media. Florin Marian SPĂTARU a fost citat în 1.346 materiale, în creștere majoră față de noiembrie când a avut 786 de materiale monitorizate de mediaTRUST. Angel TÎLVĂR a fost citat în 766 materiale iar cele mai puține referințe în mediul online și social media le-a avut Lucian ROMAȘCANU, fiind citat în 525 materiale.

 

Miniștrii UDMR în online și social media

 

Ministrii UDMR sunt activi în zona online și social media, cu 5.714 materiale în perioada monitorziată de mediaTRUST, 1-31 decembrie 2022.

 

Cel mai menționat ministru UDMR în online și social media este Attila-Zoltán CSEKE, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, cu 2.286 de materiale în mediul online și social media, în scădere față de luna noiembrie când a fost citat în 2.524 materiale.

 

Ministrul Barna TÁNCZOS se remarcă cu 1.643 de articole în online și social media iar Hunor KELEMEN înregistrează 1.332 materiale în online și social media între 1-31 decembrie 2022. Carol-Eduard NOVÁK a fost citat în 453 materiale în cursul lunii decembrie.

 

Metodologie

 

Notă: În prezentul studiu, Vizibilitatea partidelor politice generată de miniștrii cabinetului Ciucă – Presă scrisă, presă online, radio și TV, pentru o analiză echilibrată și pentru păstrarea echidistanței în evaluarea mediatizării echipelor ministeriale, apariţiile Primului Ministru Nicolae Ionel Ciucă nu au fost incluse. În realizarea studiului s-au luat în calcul doar miniștrii cu portofoliu.

 

Analiza include toate materialele din presa tipărită, posturile de radio și TV monitorizate de mediaTRUST precum și site-urile, paginile oficiale facebook, twitter, instagram, youtube, bloguri, podcast-uri si comentarii retele socializare. Pentru mai multe detalii privind monitorizarea presei scrise, radio, TV, online și social media consultați www.mediatrust.ro.

 

Pentru măsurarea impactului (audienţei) materialelor incluse în studiu sunt folosite datele de audienţă furnizate de ARMA (pentru televiziuni), BRAT (pentru presa tiparită), ARA (pentru radio) şi metode proprietate mediaTRUST în cazul mediului online (inclusiv Social Media).

 

Despre mediaTRUST

 

Înființată în 1999, parte a Institute of Media Monitoring (IMM) din Polonia, mediaTRUST România, este compania de monitorizare media cu capital privat cu cea mai îndelungată experiență pe piață si cel mai vast portofoliu de clienți. Compania oferă clienţilor săi acces la informaţiile apărute zilnic în mass media (presă scrisă, online, radio şi TV) din 15 ţări din Europa Centrală şi de Est. Din 2004 suntem membri ai organizaţiei internaţionale de elită FIBEP (Federation Internationale des Bureaux d’Extraits de Presse), iar în 2014 am devenit membri BRAT (Biroului Român de Audit Transmedia) şi ARMA (Asociaţiei Române pentru Măsurarea Audienţelor).

 

Descarcă studiul:

Vizibilitatea partidelor politice generată de miniștrii cabinetului Ciucă – 05.01.23