Vizibilitatea partidelor politice generată de miniștrii cabinetului Ciolacu

PNL – în centrul atenției în Online/Social Media și în Presa Scrisă, miniștrii PSD domină la Radio și TV

 

În luna iulie, Alexandru RAFILA a fost ministrul cu cea mai mare expunere mediatică. La nivelul partidelor politice, miniștrii PNL au fost cei mai vizibili politicieni, consolidându-și prezența în media.

 

În perioada monitorizată de mediaTRUST, 1-31 iulie 2023, miniștrii PNL au înregistrat cel mai mare număr de materiale la TV, radio, presa scrisă, presa online și social media. Au fost menționați în 22.833 de materiale jurnalistice, ceea ce se traduce prin faptul că audiența însumată a informațiilor despre aceștia a ajuns la români de peste 25 de ori într-o lună (434,600,350 de contacte). Miniștrii PSD au fost menționați în 20.167 de materiale în media, însă la nivelul audienței aceștia depășesc PNL. Conform mediaTRUST, un român a intrat în contact cu mesajele transmise de miniștrii PSD de peste 28 de ori într-o lună (ajungând la 476,916,221 de contacte).

 

Reprezentarea și Vizibilitatea Femeilor Miniștri în Guvernul Ciolacu

 

În actualul Guvern Ciolacu, 6 din cei 18 miniștri sunt femei. Pentru o perspectivă mai detaliată, mediaTRUST a analizat prezența acestora în mass-media. Conform datelor analizate, numele lor a apărut în 15.063 de materiale jurnalistice în diverse surse media din România, reprezentând 35% din totalul de 43.000 de materiale monitorizate.

În luna iulie, Simona Bucura OPRESCU, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a fost cea mai mediatizată femeie ministru, menționată în 4.196 de materiale jurnalistice. Alina GORGHIU a fost menționată în 3.387 de articole de presă, iar Raluca TURCAN închide podiumul, menționată în 2.698 materiale.

 

 

Alexandru RAFILA – Cel mai mediatizat ministru în iulie. Simona BUCURA-OPRESCU pe poziția a doua, iar Marcel-Ioan BOLOȘ închide podiumul.

 

Clasamentul general din luna iulie al celor mai mediatizați miniștri ai Cabinetului Ciolacu este deschis de Alexandru RAFILA. Potrivit mediaTRUST, acesta a fost menționat de 6.197 de ori în presa din țară, iar la nivelul audienței a fost tot pe prima poziție, însumând o audiență generală de 158,550,246 contacte. În iulie, vârful vizibilității ministrului a fost în data de 31 iulie, în contextul cazului de la spitalul din Urziceni, unde o femeie a născut în fața spitalului, nefiind primită în interiorul unității.

Pe locul doi se clasează Simona BUCURA-OPRESCU, noul ministrul al muncii și solidarității sociale, care a fost menționată în 4.196 de materiela jurnalistice. În data de 19 iulie, odată cu numirea în funcție și depunerea juramântului de învestitură la Cotroceni, a avut vârful vizibilității.

Podiumul este completat de Marcel-Ioan BOLOȘ cu 3.499 de mențiuni.

Alina GORGHIU înregistrează 3.387 de mențiuni în perioada analizată, Marian-Cătălin PREDOIU este în top cu 3.081 de materiale în care a fost monitorizat, iar Raluca TURCAN este pe poziția 6 cu 2.698 de mențiuni, urmată de Sorin Mihai GRINDEANU, menționat în 2.626 de materiale. Mircea FECHET, ministrul mediului, apelor și pădurilor este pe 8, menționat în 2.495 de materiale, Sebastian-Ioan BURDUJA are 2.339 mențiuni, iar top 10 este închis de Ligia DECA, menționată în media din țară de 2.299 de ori.

Locul 11 este ocupat de Luminita ODOBESCU, ministrul afacerilor externe, menționată în 1.633 de materiale, urmată de Radu OPREA, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, menționat în 1.545 de articole în presa scrisă, radio, TV, online și social media. Florin BARBU, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, intră în top pe locul 13, cu 1.412 materiale în care a fost menționat. Adrian VEȘTEA ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației este pe 14, menționat în 1.402 materiale, Angel TÎLVĂR rămâne în a doua parte a clasamentului, menționat în 1.342 articole, iar pe locul 16 intră Adrian CÂCIU cu 1.151 referințe.

Cei mai puțin mediatizați miniștri în luna iulie au fost Natalia-Elena INTOTERO, noul ministru al familiei, tineretului și egalității de șanse – menționată în 850 de articole jurnalistice, începând cu data de 19 iulie și Bogdan IVAN – cu 848 referințe în materialele jurnalistice.

 

 

Echipele de miniștri la guvernare – TV

Luna iulie a adus miniștrilor PSD un statut de prim-plan în peisajul mediatic televizat din punct de vedere al numărului de materiale în care au fost menționați – 2.424. În întregul spectru al audienței, au atins peste 266,000,000 de contacte potențiale. Cu precădere Alexandru RAFILA s-a evidențiat ca fiind cel mai mediatizat ministru PSD, cu peste 840 de mențiuni la TV.

În intervalul 1-31 iulie, miniștrii Cabinetului Ciolacu au fost subiectul a 4.826 materiale difuzate pe posturile TV monitorizate de mediaTRUST. Din acestea, miniștrii aparținând PSD au fost menționați în 2.424 materiale iar miniștrii din partea PNL în 2,402 materiale.

 

Topul miniștrilor PSD la TV

Alexandru RAFILA, în centrul atenției și al dezbaterilor publice, a generat un interes uriaș, fiind menționat în 848 de materiale în buletinele de știri ale posturilor TV monitorizate de mediaTRUST. Momentul de maximă vizibilitate la televizor a fost consemnat pe 26 iulie, în contextul incidentului petrecut la Spitalul de Recuperare pentru Copii Nicolae Robănescu din București, unde un transformator electric a luat foc, generând evacuarea. Cele mai active surse TV care l-au menționat pe ministrul Sănătății, au fost Euronews Romania (162), Digi24 (118) și B1TV (104).

Podiumul miniștrilor PSD la TV este completat de Simona Bucura OPRESCU și Sorin Mihai GRINDEANU, menționați în 522 materiale TV respectiv în 258 de materiale.

În iulie, cel mai puțin mediatizat ministru PSD la TV a fost Bogdan IVAN, menționat în 89 de materiale.

 

Topul miniștrilor PNL la TV

Cel mai menționat ministru PNL la TV în iulie, a fost Ioan Marcel BOLOŞ, menționat în 646 de materiale. Cele mai multe referințe despre ministrul finanțelor au fost difuzate de Digi24 (121), ANTENA 3 CNN (120) și România TV (83). Înregistrând un punct culminant al vizibilității în data de 3 iulie, numeroase materiale media au fost generate în contextul ședințelor coaliției pentru găsirea soluțiilor de reducere a deficitului asumat pentru acest an. Cu precădere, atenția s-a concentrat asupra discuțiilor privind eliminarea facilităților din sectoarele IT, agricultură și construcții.

Pe poziția a doua urmează Marian-Cătălin PREDOIU, menționat în 420 de materiale jurnalistice pe TV și pe trei, Alina GORGHIU, menționată în 377 materiale la TV.

Cel mai puțin menționat ministru PNL la TV în luna iulie a fost Adrian VEȘTEA – în 112 materiale.

 

Echipele de miniștri la guvernare – Presă scrisă

Membrii Cabinetului Ciolacu au fost menționați în 1.275 de articole în presa scrisă monitorizată de mediaTRUST. Dintre aceștia, miniștrii PSD au fost menționați în 591 articole, iar miniștrii PNL în 684 articole.

 

Topul miniștrilor PSD în presa scrisă din România

Simona Bucura OPRESCU a fost cel mai prezent ministru PSD în presa scrisă, fiind menționată în 106 materiale. Publicațiile cele mai active în menționarea ministrului muncii și solidarității sociale, au fost Mara (Teleorman) și Bihari Napló (Bihor). Podiumul este completat de Alexandru RAFILA și de Sorin Mihai GRINDEANU, cu 100 respectiv 95 mențiuni în presa scrisă.

 

Topul miniștrilor PNL în presa scrisă din România

În cursul lunii iulie, așa cum s-a întâmplat și în precedentele două luni, Ligia DECA continuă să fie cel mai frecvent menționat ministru al PNL în presa scrisă, fiind evidențiată în 114 articole tipărite. Sursele cele mai active în menționări pentru Ligia Deca au fost: Informația Zilei (Satu Mare), Graiul Maramureșului și Bună ziua Braşov. Foarte aproape, cu 110 menționări în presa scrisă, Alina GORGHIU a fost menționată în presa scrisă, în special, în contextul aprobării de către Guvern a proiectului de lege privind extinderea ordinului de protecţie la toate categoriile de victime şi la toate formele de violenţă, pe lângă cea domestică. Este urmată de Marian-Cătălin PREDOIU, menționat în 90 de materiale în presa scrisă.

 

Echipele de miniștri la guvernare – Radio

În perioada 1-31 iulie 2023, membrii Cabinetului Ciolacu au fost menționați în 1.484 materiale la radio. Din acest total, miniștrii PSD au fost menționați în 856 materiale, miniștrii PNL în 628 buletine de știri.

 

Topul miniștrilor PSD la RADIO

În perioada monitorizată, Alexandru RAFILA ocupă prima poziție cu 321 menționări la posturile radio. În contextul scandalului azilelor groazei din Voluntari și al controalelor care au urmat în căminele pentru bătrâni și copii din țară, Alexandru Rafila a declarat că va propune schimbarea legislației în cazul căminelor care adăpostesc persoane vulnerabile. Simona Bucura OPRESCU urmează cu 202 menționări la posturile radio. Posturile care au menționat-o cel mai mult pe ministrul muncii și solidarității sociale, au fost Digi FM (47), România Actualități (37) și Radio Guerrilla (31). Este urmată de Sorin Mihai GRINDEANU, menționat în 86 de materiale.

Angel TÎLVĂR a fost cel mai puțin menționat ministru PSD la radio, în 25 materiale în iulie.

 

Topul miniștrilor PNL la RADIO

Alina GORGHIU ocupă prima poziție și la radio, cu 130 materiale în care a fost menționată. România Actualități (32) și Digi FM (28) au fost posturile de radio cu cele mai multe mențiuni despre aceasta în iulie. Mircea FECHET, ministrul mediului, apelor și pădurilor, a fost menționat în 105 materiale radio și ocupă poziția a doua în topul celor mai menționați miniștrii PNL la radio. Este urmat de Ioan Marcel BOLOŞ, cu 93 materiale în care a fost menționat.

Pe ultima poziție și cel mai puțin menționat ministru PNL la radio, a fost Sebastian-Ioan BURDUJA, în 28 materiale jurnalistice.

 

Echipele de miniștri la guvernare – Online și Social Media

În online și social media, membrii cabinetului Ciolacu au fost menționați în 35.415 materiale.

Miniștrii PNL au fost cei mai vizibili, cu 19.119 materiale pe portalurile online și social media monitorizate de mediaTRUST, iar după cum a calculat mediaTRUST, un român a putut intra în contact cu mesajele PNL în mediul online și social media în medie de 4 ori în cursul lunii iulie (ajungând la 72,872,033 de contacte). Miniștrii PSD au avut 16.296 materiale în care au fost menționați și au însumat o audiență generală de 56,267,455 contacte.

 

Topul miniștrilor PSD în online și social media

Alexandru RAFILA rămâne și în online și social media cel mai mediatizat ministru PSD, menționat în 4.928 materiale. Simona Bucura OPRESCU ocupă poziția a doua, cu 3.366 materiale în care a fost menționată. Podiumul este completat de Sorin Mihai GRINDEANU, menționat în 2.187 materiale, iar cele mai puține referințe în mediul online și social media le-a avut noul ministru al familiei, tineretului și egalității de șanse, Natalia-Elena INTOTERO, menționată în 626 de materiale.

 

Topul miniștrilor PNL în online și social media

Alina GORGHIU, a fost cel mai menționat ministru PNL în online și social media, cu 2.770 de materiale monitorizate de mediaTRUST. Pe următoarea poziție, foarte aproape ca număr de materiale, este Ioan Marcel BOLOŞ, menționat în 2.723 materiale, urmat îndeaproape de ministrul Marian-Cătălin PREDOIU pe poziția a treia, cu 2.482 materiale în online și social media. Ultima poziție este ocupată de Adrian VEȘTEA, menționat în 1.187 materiale în online și social media.

 

Descarcă studiul:

Vizibilitatea partidelor politice generată de miniștrii cabinetului Ciolacu