Ioan Marcel BOLOȘ, ministrul cu cea mai mare expunere mediatică în august. PNL conduce la nivelul vizibilității și audienței.

În luna august, Ioan Marcel BOLOȘ s-a evidențiat ca fiind ministrul cu cea mai extinsă acoperire mediatică din rândul colegilor săi din Guvern. În același timp, la nivelul partidelor politice, reprezentanții PNL au ocupat prima poziție în ceea ce privește vizibilitatea și au obținut cea mai mare audiență, consolidându-și poziția de lideri mediatici.

 

În perioada monitorizată de mediaTRUST, între 1 și 31 august 2023, miniștrii PNL au obținut cel mai mare număr de mențiuni în mass-media, înregistrând un total de 32.014 materiale jurnalistice. Acest lucru înseamnă că mesajele referitoare la acești miniștri au ajuns la publicul român de peste 38 de ori într-o lună, generând un număr total de 657,228,133 de contacte. În schimb, miniștrii PSD au fost menționați în 26.395 de materiale în mass-media, ceea ce a rezultat într-o expunere inferioară comparativ cu PNL. Conform datelor mediaTRUST, românii au intrat în contact cu mesajele transmise de miniștrii PSD de 31 de ori într-o lună, ajungând la un total de 528,743,588 de contacte.

 

 

Ioan Marcel BOLOŞ – Cel mai mediatizat ministru în august. Alexandru RAFILA pe poziția a doua, iar Marian-Cătălin PREDOIU închide podiumul.

Clasamentul general din luna august al celor mai mediatizați miniștri ai Cabinetului Ciolacu este deschis de Ioan Marcel BOLOŞ. Potrivit mediaTRUST, acesta a fost menționat de 8.708 ori în presa din țară, iar la nivelul audienței a fost tot pe prima poziție, însumând o audiență generală de 230,136,996 de contacte. În luna august, momentul de vârf al expunerii mediatice pentru ministrul Marcel Boloș a fost înregistrat pe 11 august, când protestele angajaților din cadrul Ministerului Finanțelor, nemulțumiți de măsurile anunțate de Executiv pentru a reduce cheltuielile, au atras atenția mass-media. Atât protestele personalului, cât și declarațiile lui Marcel Boloș, în care el asigura că nu vor avea loc disponibilizări la nivelul ministerului sau în unitățile subordonate și că toate salariile vor fi plătite la timp, au fost subiecte de interes major în presă. Această combinație de evenimente a contribuit semnificativ la creșterea numărului de menționări și la extinderea audienței sale în acea perioadă.

Pe poziția secundă se situează Alexandru RAFILA, ministrul sănătății, care a intrat în atenția presei cu 8.190 de mențiuni în luna august. Data de 17 august a reprezentat momentul de vârf în ceea ce privește expunerea sa mediatică, cu peste 780 de articole publicate în diverse surse de știri. Acest boom în acoperirea mediatică s-a produs în contextul unor proteste organizate de simpatizanții Alianței pentru Unirea Românilor la sediul Ministerului Sănătății. Protestatarii au susținut că ministerul intenționează să impună vaccinarea obligatorie, o acuzație vehement respinsă de autorități. Ministrul Alexandru Rafila a reiterat ferm că Ministerul Sănătății nu susține nicio politică de obligativitate a vaccinării și a caracterizat această problemă ca fiind neîntemeiată.

Pe locul trei în clasamentul mediatic se situează Marian-Cătălin PREDOIU, cu 6.953 de mențiuni în presă. Expunerea intensă a acestuia a fost generată în contextul tragicului accident din 2 Mai, când un șofer sub influența drogurilor a cauzat două decese și trei răniți. Ministrul Afacerilor Interne a reacționat anunțând reorganizarea poliției și impunerea de măsuri dure pentru șoferii băuți sau drogați la volan.

Un alt subiect mediatizat a fost discuția privind testarea antidrog a elevilor, propunere aflată în fază de analiză și care ar putea fi aplicată în acest an școlar. Testele vor necesita acordul părinților și vor viza adolescenții cu comportamente sugestive pentru consumul de droguri. În școli se vor forma echipe de acțiune, însă măsura este în curs de evaluare, iar testele vor fi efectuate de personal medical calificat.

Sorin Mihai GRINDEANU înregistrează 5.679 de mențiuni în perioada analizată, Alina GORGHIU este în top cu 4.581 de materiale în care a fost monitorizată, iar Simona Bucura OPRESCU este pe poziția 6 cu 3.223 de mențiuni, urmată de Mircea FECHET, menționat în 2.721 de materiale. Sebastian-Ioan BURDUJA, ministrul energiei, este pe 8, menționat în 2.715 materiale, Ligia DECA are 2.094 mențiuni, iar topul este completat de Ștefan-Radu OPREA, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, care a înregistrat 2.002 mențiuni în media din țară. Momentul de vârf al vizibilității sale a fost înregistrat pe 21 august. Majoritatea materialelor se concentrează pe declarațiile sale de la Alba Iulia, unde a susținut o conferință de presă în care a subliniat că actualul conflict armat de la graniță poate genera mai multe oportunități pentru țara noastră, evidențiind necesitatea valorificării acestora într-un timp cât mai scurt. Locul 11 este ocupat de Raluca TURCAN, ministrul culturii, menționată în 1.941 de materiale, urmată de Angel TÎLVĂR, ministrul apărării naționale, menționat în 1.892 de articole în presa scrisă, radio, TV, online și social media. Adrian CÂCIU, ministrul investițiilor și proiectelor europene, intră în top pe locul 13, cu 1.793 de materiale în care a fost menționat. Florin BARBU, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale este pe 14, menționat în 1.783 de materiale, Luminița ODOBESCU coboară în clasament, de pe locul 11 în iulie, pe 15 în august, menționată în 1.484 articole, iar pe locul 16 urcă Natalia-Elena INTOTERO cu 1.098 referințe. Punctul culminant al vizibilității sale a fost înregistrat pe 14 august, în contextul anchetei desfășurate la Centrul de plasament pentru copii cu nevoi speciale Brădet din județul Brașov, după ce o tânără de 19 ani a ajuns la spital cu arsuri grave pe corp. Ministrul familiei a reacționat, anunțând că a solicitat Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului să trimită corpul de control al instituției pentru a investiga această situație.

În luna august, doi dintre cei mai puțin mediatizați miniștri au fost Adrian-Ioan VEȘTEA, responsabil pentru Dezvoltare, Lucrări Publice și Administrație, menționat în 817 articole jurnalistice și Bogdan-Gruia IVAN, cu 735 de referințe în materialele de presă.

 

Echipele de miniștri la guvernare – TV

În intervalul 1-31 august, miniștrii Cabinetului Ciolacu au fost subiectul a 6.598 de materiale difuzate pe posturile TV monitorizate de mediaTRUST. Din acestea, miniștrii aparținând PNL au fost menționați în 3.588 de materiale iar miniștrii din partea PSD în 3.010 materiale.

Luna august a adus miniștrilor PNL un statut de prim-plan în peisajul mediatic televizat din punct de vedere al numărului de materiale în care au fost menționați – 3.588. În întregul spectru al audienței, au atins peste 352,705,000 de contacte potențiale. Cu precădere Ioan Marcel BOLOŞ s-a evidențiat ca fiind cel mai mediatizat ministru PNL la TV, cu peste 1.400 de mențiuni și o audiență însumată de 135,683,000 de contacte.

 

Topul miniștrilor PNL la TV

În luna august, cel mai menționat ministru PNL la televizor a fost Ioan Marcel BOLOȘ, fiind prezent în 1.412 materiale. Digi24 și ANTENA 3 CNN au fost cele mai active canale de știri în ceea ce privește menționarea ministrului finanțelor, fiecare având 237 de referințe. Urmează B1 TV și Euronews România, cu câte 144 de menționări fiecare.

La distanță considerabilă, pe locul doi în privința mențiunilor la televizor se află Marian-Cătălin PREDOIU, în 1.006 materiale jurnalistice. Alina GORGHIU ocupă locul trei, cu 452 de menționări.

În schimb, cel mai puțin menționat ministru PNL la televizor în luna august a fost Adrian VEȘTEA, prezent în 37 de materiale.

 

Topul miniștrilor PSD la TV

Alexandru RAFILA a fost în centrul atenției și al discuțiilor publice intense în luna august, fiind menționat în nu mai puțin de 1.181 de materiale difuzate în buletinele de știri ale posturilor TV monitorizate de mediaTRUST. Interesul uriaș s-a concentrat în special asupra a trei subiecte de mare impact: ancheta desfășurată la spitalul din Urziceni, în urma cazului tragic în care o tânără de 24 de ani a născut pe asfalt în curtea unității medicale, după ce a fost refuzată de medici, protestul antivacciniștilor, care a avut loc cu doar câteva ore înainte de prima dezbatere pentru strategia națională de vaccinare, aflată în transparență decizională și tragedia celor două explozii de la o stație GPL din Crevedia, care au provocat decese și răniți, majoritatea victimelor fiind membri ai forțelor de intervenție.

Sursele de știri care l-au menționat cel mai activ pe ministrul sănătății au fost ANTENA 3 CNN și Euronews Romania, ambele cu 181 de materiale, urmate de Digi24 cu 162 de mențiuni și B1TV cu 128 de mențiuni.

Podiumul miniștrilor PSD care au atras atenția telespectatorilor în luna august este completat de Simona Bucura OPRESCU și Adrian CÂCIU, care au fost menționați în 581 de materiale, respectiv 359 de materiale.

În contrast, cel mai puțin mediatizat ministru PSD la TV în luna august a fost Bogdan IVAN, care a fost menționat în doar 18 materiale.

 

Echipele de miniștri la guvernare – Online și Social Media

În mediul online și pe platformele de social media, membrii cabinetului Ciolacu au fost menționați în 47.934 de materiale jurnalistice.

Miniștrii PNL au reprezentat grupul cel mai vizibil, cu un total de 26.285 de materiale pe portalurile online și platformele de social media monitorizate de mediaTRUST. Calculul efectuat de mediaTRUST arată că, în medie, un cetățean român a avut ocazia să intre în contact cu mesajele PNL de până la 5 ori în cursul lunii august, generând un număr total de 87,177,177 de contacte.

Pe de altă parte, miniștrii PSD au fost menționați în 21.649 de materiale și au adunat o audiență generală de 62,105,318 de contacte în mediul online și pe social media.

 

Topul miniștrilor PNL în online și social media

Ioan Marcel BOLOŞ, a fost cel mai menționat ministru PNL în online și social media, cu 6.781 de materiale monitorizate de mediaTRUST. Pe următoarea poziție este Marian-Cătălin PREDOIU, menționat în 5.485 materiale, urmat îndeaproape de Alina GORGHIU pe poziția a treia, cu 3.842 menționări. Ultima poziție este ocupată de Adrian VEȘTEA, menționat în 701 materiale în online și social media.

 

Topul miniștrilor PSD în online și social media

Alexandru RAFILA rămâne cel mai mediatizat ministru PSD și în mediul online și pe platformele de social media, fiind menționat în 6.480 de materiale. Sorin Mihai GRINDEANU ocupă poziția a doua, cu 4.976 de materiale în care a fost menționat. Pe podium o găsim și pe Simona Bucura OPRESCU, menționată în 2.384 de materiale. În contrast, cel mai mic număr de referințe în mediul online și pe social media l-a avut Bogdan IVAN, fiind menționat în 666 de materiale.

 

Echipele de miniștri la guvernare – Presă scrisă

Membrii Cabinetului Ciolacu au fost menționați în 1.736 de articole în presa scrisă monitorizată de mediaTRUST. Dintre aceștia, miniștrii PNL au fost menționați în 911 articole, în timp ce miniștrii PSD au fost prezenți în 825 de articole.

 

Topul miniștrilor PNL în presa scrisă din România

În cursul lunii august, Marian-Cătălin PREDOIU a fost cel mai frecvent menționat ministru al PNL în presa scrisă, fiind evidențiat în 156 de articole tipărite. Sursele cele mai active în menționări pentru ministrul afacerilor interne au fost Informația Zilei (Satu Mare) și Național. Urmează Alina GORGHIU, cu 133 de menționări în presa scrisă, în special în contextul întâlnirii cu șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, în cadrul căreia au discutat, printre altele, despre Legea pensiilor de serviciu și atingerea obiectivelor Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Pe locul al treilea se află Ioan Marcel BOLOȘ, menționat în 122 de materiale în presa scrisă.

 

Topul miniștrilor PSD în presa scrisă din România

Sorin Mihai GRINDEANU a fost cel mai prezent ministru PSD în presa scrisă în luna august, fiind menționat în 194 de materiale. Publicațiile cele mai active în ceea ce privește menționarea ministrului transporturilor și infrastructurii au fost Informația Zilei (Satu Mare), Allgemeine Deutsche Zeitung și Graiul Sălajului. Podiumul este completat de Alexandru RAFILA și de Simona Bucura OPRESCU, cu 130, respectiv 121 de mențiuni în presa scrisă.

 

Echipele de miniștri la guvernare – Radio

În perioada 1-31 august 2023, membrii Cabinetului Ciolacu au fost menționați în 2.141 de materiale la radio. Din acest total, miniștrii PNL au fost menționați în 1.230 materiale, miniștrii PSD în 911 buletine de știri.

 

Topul miniștrilor PNL la RADIO

Ioan Marcel BOLOȘ ocupă prima poziție și la radio, fiind menționat în 393 de materiale. Posturile de radio Digi FM (cu 103 mențiuni) și România Actualități (cu 60 mențiuni) au fost cele mai active în ceea ce privește menționările despre acesta în luna august.

Marian-Cătălin PREDOIU, ministrul afacerilor interne, se plasează pe locul doi în topul celor mai menționați miniștri PNL la radio, cu 306 de materiale în care a fost menționat. Urmează Mircea FECHET, ministrul mediului, apelor și pădurilor, cu 155 de materiale în care a fost menționat.

Pe ultima poziție și cel mai puțin menționat ministru PNL la radio în luna august s-a situat Adrian-Ioan VEȘTEA, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, fiind menționat în doar 20 de materiale jurnalistice la radio.

 

Topul miniștrilor PSD la RADIO

În perioada monitorizată, Alexandru RAFILA ocupă prima poziție cu 399 de menționări la posturile radio. Această expunere mediatică a coincis cu protestele organizate de reprezentanții AUR împotriva strategiei naționale de vaccinare pregătită de Ministerul Sănătății. Cei de la AUR au susținut că vaccinarea va deveni obligatorie în România, iar ministrul sănătății a respins aceste afirmații ca fiind complet false și iresponsabile. A subliniat că în strategia națională de vaccinare nu există nicio prevedere care să indice o astfel de obligativitate.

Pe locul doi în privința mențiunilor la posturile radio se află Sorin Mihai GRINDEANU, cu 153 de menționări, în timp ce Simona Bucura OPRESCU ocupă locul trei, cu 137 de menționări la posturile radio. Ministrul muncii și solidarității sociale a atras cea mai mare atenție din partea posturilor de radio, cu Digi FM în frunte în ceea ce privește numărul de menționări, înregistrând 38, urmat de Radio Guerrilla cu 29 de menționări.

Bogdan IVAN a înregistrat cel mai mic număr de menționări în luna august la posturile de radio, fiind prezent în doar 16 materiale jurnalistice.

 

Metodologie

Notă: În prezentul studiu, Vizibilitatea partidelor politice generată de miniștrii cabinetului Ciolacu – Presă scrisă, presă online, radio și TV, pentru o analiză echilibrată și pentru păstrarea echidistanței în evaluarea mediatizării echipelor ministeriale, apariţiile Primului Ministru Marcel Ciolacu, nu au fost incluse. În realizarea studiului s-au luat în calcul doar miniștrii cu portofoliu.

Analiza include toate materialele din presa tipărită, posturile de radio și TV monitorizate de mediaTRUST precum și site-urile, paginile oficiale facebook, twitter, instagram, youtube, bloguri, podcast-uri si comentarii retele socializare. Pentru mai multe detalii privind monitorizarea presei scrise, radio, TV, online și social media consultați www.mediatrust.ro.

Pentru măsurarea impactului (audienţei) materialelor incluse în studiu sunt folosite datele de audienţă furnizate de ARMA (pentru televiziuni), BRAT (pentru presa tiparită), ARA (pentru radio) şi metode proprietate mediaTRUST în cazul mediului online (inclusiv Social Media).

 

Despre mediaTRUST

Înființată în 1999, parte a Institute of Media Monitoring (IMM) din Polonia, mediaTRUST România, este compania de monitorizare media cu capital privat cu cea mai îndelungată experiență pe piață si cel mai vast portofoliu de clienți. Compania oferă clienţilor săi acces la informaţiile apărute zilnic în mass media (presă scrisă, online, radio şi TV) din 15 ţări din Europa Centrală şi de Est. Din 2004 suntem membri ai organizaţiei internaţionale de elită FIBEP (Federation Internationale des Bureaux d’Extraits de Presse), iar în 2014 am devenit membri BRAT (Biroului Român de Audit Transmedia) şi ARMA (Asociaţiei Române pentru Măsurarea Audienţelor).

 

Descarcă studiul lunii august 2023: Vizibilitatea partidelor politice generată de miniștrii cabinetului Ciolacu