mediaTRUST BLOG

Filmele românești prezente la Cannes - 4.936 de mențiuni în online

Delia Nan

Pe 20 mai s-a incheiat cea de-a 69-a ediție a prestigiosului Festival de Film de la Cannes, iar filmele românești selectate în cadrul competiției s-au ridicat la înalțimea așteptărilor.
Cu ajutorul Modului Analitic din platforma mediaTRUST, am aflat numărul aparițiilor media înregistrate de filmele românești, selectate în competiția de la Cannes.
În cadrul competiției oficiale a festivalului au fost selectate: lungmetrajul „Sieranevada” în regia lui Cristi Puiu, filmul “Bacalaureat” pentru care Cristian Mungiu a și primit premiul pentru cea mai bună regie, și coproducția germano-română  “TONI ERDMANN”. Lungmetrajul, al cărui coproducator român este Ada Solomon, a câștigat cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiția oficială a festivalului.
La secțiunea Un Certain Regard, România a fost prezentă cu lungmetrajul de debut al lui Bogan Mirica, “Câini”, care a și obtinut Premiul FIPRESCI.
Nu am lipsit nici din competiția scurtelor metraje unde filmul românesc ”4:15 p.m. sfârșitul lumii”, de Cătălin Rotaru si Gabi Virginia Sarga, a fost inclus în competiția oficială dedicată acestora.
”Toate fluviile curg în mare” al lui Alexandru Badea a fost selectat la rândul său la Cannes, în competiția de scurtmetraje din cadrul secțiunii Cinéfondation.
Filmul "Albüm", regizat de Mehmet Can Mertoglu, coprodus de Oana Iancu și Călin Peter Netzer, a primit Premiul "Relevation" în cadrul secțiunii Semaine de la Critique.
Iar regizorul român Alexandru Nanau a primit premiul France Culture Cinema 2016 pentru documentarul "Toto și surorile lui".

După cum era de așteptat, marile câștigatoare, “Bacalaureat” în regia lui Cristian Mungiu și “Câini” al lui Bogdan Mirică, sunt și filmele cu cele mai multe apariții în mediul online. Astfel, în perioada analizată (9 – 24 mai 2016), “Bacalaureat” a înregistrat 2.697  menținuni în online, dintre care 1.330 pe Facebook.“Câini” a înregistrat 807 mențiuni, “Sieranevada” lui Cristi Puiu – 741 mențiuni, “Toni Erdmann” – 286 mențiuni, documentarul “Toto și surorile lui” – 232 mențiuni, “Album” – 58 mențiuni, “Toate fluviile curg în mare” – 146 mențiuni, “4:15 pm sfârșitul lumii” - 20 mențiuni.

 

Iată o scurtă selecție din social media:

 

 

 

  

 

 

Aveți întrebări? Contactați-ne! +40 21 319 35 52